Gidsen, Scouting, Strategiegidsen FM 13

Op naar de sterren, en daar voorbij!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Forumlid martijn1986 schreef een column over Football Manager 2013, en gaf hierbij toestemming om deze als artikel op de site te publiceren. Ook wij van de site staf vinden het een mooie column, die we graag met onze lezers willen delen, en dus accepteerden wij zijn aanbieding graag. Klik op ‘lees verder’ om de column te lezen!

Op naar de sterren, en daar voorbij!

Football Manager geeft de kwaliteiten weer van een speler door middel van sterren in hun profiel. Zo hebben de beste spelers in je team vijf gouden sterren en de slechtste een halve zilveren ster. Handig overzicht, maar ook heel verraderlijk. Het is namelijk allemaal relatief. Stel je bent een game begonnen met Ajax en je sterspeler Eriksen wordt beoordeeld met vijf volle sterren, dan weet je gelijk wie er in de basis zal staan. Siem de Jong doet het ook leuk met vier sterren en Viktor Fischer heeft twee en een halve ster, maar kan uitgroeien tot vijfsterren speler. Superhandig, zo’n overzicht waarbij je het potentieel meteen ziet.

Nu hebben de bestuursleden van Ajax een lot in de Euroloterij gekocht en winnen ze de hoofdprijs. Met dit geld gaan ze Lionel Messi halen. Niet dat hij ooit zou komen, maar goed, het is maar een voorbeeld. Messi komt in je team terecht, maar moet natuurlijk wel vijf sterren krijgen van je scout. Die kan er moeilijk een zesde ster aan vast plakken om het verschil aan te geven. Gevolg: Eriksen krijgt één ster minder, of misschien wel anderhalve ster minder. Plots heeft je beste speler nog maar drie en een halve ster. Je aanvoerder Siem de Jong valt zelfs terug naar drie sterren, wat meestal wordt gezien als ‘net genoeg voor een plekje op de bank’.

Het moge inmiddels duidelijk zijn dat de sterren aangeven wat je staf van een speler vindt, niet wat die speler daadwerlijk kan op het veld. Iedere versie van FM komt het wel een paar keer voor dat middelmatige spelers, of zelfs hele slechte spelers, in het Team van het Jaar van je competitie komen. Of dat de topscorerstitel naar een mafketel uit Tunesië gaat, die ook nog eens een gemiddelde van 7,46 haalt, maar volgens je scout nog niet eens de veters mag strikken van een talent uit je tweede elftal. Dit zette mij een paar jaar geleden aan het denken en heeft mijn hele filosofie veranderd, qua transferbeleid en tactiek.

Het meest belangrijk is dat je niet te snel besluit nieuwe spelers te halen, probeer eerst alles uit je huidige selectie te halen. Geef spelers goede instructies mee, die bij hen passen. Heb je een buitenspeler die een goede voorzet in huis heeft, geef hem dan gerust de instructie mee dat hij veel voorzetten mag geven. Een spits die niet zo snel is, laat je niet veel dribbelen. Laat hem de bal vasthouden, leer hem één-tweetjes aan of laat hem met de rug naar het doel spelen. Laat spelers alleen doen waar ze goed in zijn, haal het onderste uit de kan. Pas als je merkt dat, ondanks de juiste instructies, niet de gewenste resultaten komen bovendrijven, dan wordt het tijd om na te denken over nieuwe spelers.

En dat brengt ons weer bij de beoordelingen aan de hand van sterren. Je kunt spelers gaan scouten als een malle, maar wat als je scouts het allemaal niks vinden? Dan kom je toch mooi bedrogen uit. Als je bij Barcelona een jeugdtalent ziet die beordeeld wordt met drie sterren, dan houdt het waarschijnlijk in dat hij nog steeds een sterspeler kan worden in de Primera División. Vergeleken met jouw spelers is hij echter niet eens een potentiële basisspeler. Toch kan deze speler misschien wel de missende schakel zijn in jouw team. Wordt misschien wel miljoenen waard na een paar seizoenen. Toch keken we eerst alleen naar de drie sterren die hij had. Sterspelers kopen kan iedereen, sterspelers maken van een matige speler is een kunst.

Om maar eens een voorbeeld te geven, in Football Manager 2009 had ik een game met Udinese. En doordat ik altijd even de samenvatting van het seizoen in andere competities bekijk, stuitte ik op een speler van Heracles. Mark-Jan Fledderus speelde daar op de positie van linkermiddenvelder. In de drie seizoenen dat ik manager van Udinese was, kwam deze kerel telkens in de top drie wat betreft spelers met het hoogste gemiddelde in de Eredivisie. Het profiel van deze speler leek nergens op, maar toch haalde hij keer op keer bijna een acht. Toch knap, voor een speler met beperkte mogelijkheden en al helemaal bij een laaggeklasseerde middenmoter.

Vervolgens heb ik zelf de proef op de som genomen en ben ik een game met Heracles Almelo begonnen. Toen ik het team bestudeerde had ik niet eens de hoop dat het ontlopen van degradatie mogelijk zou zijn. Mijn beste speler was volgens de scouts Bas Dost, die beoordeeld werd met 5 sterren (toen waren het volgens mij nog andere symbooltjes, maar voor het gemak druk ik die uit in sterren). Fledderus kreeg drie sterren van mijn assistent, die hem een ‘goede speler voor iedere club in de Eredivisie’ vond. Ik niet.

Totdat ik deze jongen op het veld zag in mijn games. Ik had hem (gelukkig) goede instructies meegegeven. Niet teveel vrijheid, want hij was niet zo creatief. Geen harde tackles, want dat was vragen om kaarten. En om het af te maken liet ik hem veel voorzetten geven. Want deze tweebenige voetballer had achter die eigenschap wel een mooi cijfertje staan. En wel heb je ooit, Mark-Jan Fledderus, een speler die je met Vitesse niet eens gratis zou willen halen, werd de belangrijkste speler in de eredivisie in mijn game. Dat was de game die mijn hele visie veranderde.

Nu speel ik een game met Feyenoord en ben inmiddels zes seizoenen verder, met de nodige spelers uit de jeugdopleiding in de basis. Spelers die volgens mijn assistent veel meer sterren verdienen dan huidig Nederland Elftal-speler Jordy Clasie. Toch verandert het hele spelletje als ik de kleine Feyenoorder opstel. Grote wedstrijden worden met gemak gewonnen en alles lijkt allemaal net iets makkelijker te gaan. We zien in FM2013 een geweldige mentale sectie in zijn profiel, maar de rest is gemiddeld. Ik zie bij zijn profiel slechts twee en een halve ster staan, maar wanneer ik de wedstrijden bekijk waar hij in speelt, kan ik gerust die zesde ster er bij gaan denken.

De moraal van het verhaal: kijk niet alleen naar de sterren, kijk naar wie echt een ster is.

Op naar de sterren, en daar voorbij!, 5.0 out of 5 based on 1 rating Posted: 4 december 2012 om 14:20   /   by   /   comments (0)

Comments (0)

write a comment

Comment
Name E-mail Website