transfermarkt FM 11

MU: Op rapport deel VI

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

De transferperiode is alweer een tijdje afgelopen en de Eredivisie is weer in volle gang. Met verschillende nieuwe spelers in de gelederen strijden topclubs als Ajax, PSV en FC Twente om de titel. Niet alleen de topclubs hebben versterkingen binnengehaald, ook de andere ploegen hebben zich weten te versterken. Nu het op alle fronten weer begonnen is, is het tijd om de balans op te maken. Managers United bekijkt de inkomende en uitgaande transfers van alle eredivisieclubs, en beoordeelt de club daarop in de vorm van een rapportcijfer. Welke club deed de beste aankopen? Welke speler kan nu al als een miskoop worden bestempeld? Vandaag laten we ons licht schijnen over ons laatste rapport. Last but not least Vitesse Arnhem, FC Groningen en De Graafschap

 
Vitesse Arnhem
Vorig jaar bevond Vitesse zich rond deze tijd in een roerige periode. De Georgiër Merab Jordania nam de club over en waagde zich direct aan een pittige uitspraak: Binnen drie jaar voor het kampioenschap gaan. Meteen werd er een leger van onbekende spelers binnengehaald, maar het mocht niet baten. De Arnhemmers ontliepen nipt de nacompetitie. Na Theo Bos en Albert Ferrer werd afgelopen zomer John van den Brom gehaald als ‘de bevrijder’. Hij besteedde de miljoenen van Jordania wél met beleid, ook vertrokken er geen belangrijke pionnen bij Vitesse.

De huurcontracten van Slobodan Rajkovic, Nemanja Matic en Ismail Aissati werden niet verlengt. Misschien waren Rajkovic, Matic en Aissati wel de dragers van het elftal, maar konden de hoge verwachtingen niet waarmaken. Ook werden Luca Caldirola, Marti Riverola en Matej Delac teruggestuurd naar hun officiële eigenaren. Vitesse liet zeven andere spelers vertrekken. Wat onbekendere namen zoals Haruna Babangida, Sinan Kaloglu, Gino Felixdaal, Dalibor Stevanovic en Jordi López verlieten Arnhem, maar ook gerenommeerde namen vertrokken: Rogier Molhoek gaat voetballen voor VVV, terwijl Wiljan Pluim een meerjarig contract tekende bij Roda JC.

John van den Brom wist zijn selectie met maar liefst vijftien spelers te versterken. De bekendste aanwinsten zijn toch wel Nicky Hofs, Piet Velthuizen en Jan-Arie van der Heijden. Hofs en Velthuizen keren terug op het oude nest en moeten het elftal gaan dragen, terwijl Van Der Heijden voor de balans op het middenveld moet gaan zorgen. Natuurlijk kwamen er ook weer spelers uit de stal van Jordania. Valeri Kazaishvili is een Georgisch talent dat rustig zal worden gebracht. Een andere Georgiër die de komende jaren voor Vitesse zal uitkomen is Giorgi Chanturia. De rechtsbuiten wist de afgelopen weken al te imponeren in de Eredivisie.

Naast de bekende namen werd er ook een hele rits met wat onbekende spelers gehaald. Marko Meerits zal met Eloy Room moeten concurreren om een plekje achter Velthuizen. Voor de laatste linie werden twee Brazilianen, Anderson en Alex, gehaald. Ook Raio Piiroja en Tomas Kalas (op huurbasis) zullen moeten vechten voor een plek in de basis. Anthony Annan komt een jaar op huurbasis bij Vitesse spelen. Hij is inzetbaar op het middenveld. Met Renato Ibarra en Ulises Dávila had Van Den Brom zijn aanvallende linie ook afgerond. Zij zullen ook rustig worden gebracht na verwachting.

Kort maar krachtig: Vitesse is sterker geworden. De ‘grote’ namen konden het vorig seizoen niet waarmaken. De nieuwe trainer John van den Brom is een nieuwe weg ingeslagen en wil met een sterk team proberen in de middenmoot te eindigen. De inkopen waren eveneens erg sterk en gericht. Zo mogen de Arnhemmers met geheven hoofd aan het seizoen beginnen.

Cijfer: 7,2

FC Groningen
FC Groningen is al jaren een club met een sterk aan- en verkoopbeleid. Ook afgelopen transferperiode vertrokken er grote namen bij de Groningers, maar het scoutingssysteem heeft weer uitstekend zijn werk gedaan.

Met het vertrek van Tim Matavz naar PSV en Andreas Granqvist naar Genoa heeft Groningen twee sterkhouders zien vertrekken. Ook linksback Fredrik Stenman zal aankomend seizoen niet meer te bewonderen zijn in de Euroborg. Hij vormde afgelopen jaar een succesvol duo met Tadic aan de linkerkant. De Trots van het Noordenwist ook nog acht overbodige spelers te slijten. Jeffrey Rijsdijk, Darryl Lachman, Jeroen Veldmate, Michael Jansen, Jorrit Kunst en Serhat Koc vertrokken allen naar de Jupiler League. Gonzalo Garcia zal zijn succes gaan zoeken op Cyprus, bij AEK Larnaca. Ook vertrokken er twee spelers op huurbasis: Shkodran Metaj en Femi Ajilore moeten zich volgende zomer weer melden in Groningen.

Geen grote namen, maar grote talenten. Dit aankoopbeleid is al jaren duidelijk te zien bij FC Groningen. De club wist bij Ajax drie talenten weg te kapen. Lorenzo Burnet zal de lege plek van Stenman moeten opvullen, terwijl Johan Kappelhof nog moet vechten voor een plekje bij de eerste elf. Bruce Lee, oftewel Hyun-Jun Suk, maakte ook de overstap naar Groningen. De Zuid-Koreaan wist niet te slagen bij Ajax en gaat proberen dit wel te doen bij Groningen. Na het vertrek van Granqvist moest er een centrale verdediger bijgekomen: Kees Kwakman. Hij zal moeten gaan proberen de defensie te gaan leiden. Er werden ook nog ddrie totaal onbekende spelers aangetrokken: Agil Etemadi (doelman) en Emil Johansson (linksback). De derde man is David Texeira. De Uruguayaanse spits wist in zijn eerste duels voor Groningen direct te imponeren: Hij scoorde twee keer in zijn eerste vier wedstrijden.

Ook dit seizoen werd er vrij weinig geld uitgegeven aan transfers binnen en werd er veel gecasht voor verschillende spelers. De spelers die voor vrij weinig geld zijn gehaald hebben eveneens veel kwaliteiten. FC Groningen heeft het weer, zoals ieder jaar, erg goed gedaan op de transfermarkt.

Cijfer: 7,0

De Graafschap
Afgelopen seizoen wist de Graafschap vriend en vijand te verrassen door niet bij de laatste drie te eindigen en zo wedstrijden om degradatie te ontlopen. Echter werd het contract van succescoach Kalezic niet verlengd en zagen de spelers Ulderink op de eerste training verschijnen. Kan de Graafschap ook dit jaar vriend en vijand verrassen?

De nieuwe trainer zal een hels karwei hebben om degradatie rechtstreeks te ontlopen. Sleutelspelers als Peter Jungschläger, Jordy Buijs, Hugo Bargas en Steve de Ridder verlieten Doetinchem. Steve de Ridder maakte de mooiste transfer, hij vertrok naar het Engelse Southampton FC. Daarnaast vertrokken nog Boy Waterman, Leon Broekhof en Rik Sebens.

De Graafschap roerde zich bijna niet op de transfermarkt, de club haalde maar vijf spelers. Zo werden Nenad Sreckovic, Yves de Winter, Dzelil Abdula, Michael de Leeuw en Dulee Johnson aan de selectie toegevoegd. Laatst genoemde is echter weer op staande voet ontslagen omdat hij in opspraak kwam na een geweigerde alcoholcontrole.

Al met al,een rustige transferperiode voor de Graafschap. Trainer Ulderink zag de belangrijkste spelers vertrekken en kreeg er matige spelers bij, waar wel enige rek inzit. De Graafschap zal dit jaar alleen maar durven dromen van lijfsbehoud na 34 speelrondes.

Cijfer: 5,4

Posted: 6 oktober 2011 om 00:00   /   by   /   comments (0)

Comments (0)

write a comment

Comment
Name E-mail Website