transfermarkt FM 11

MU: Op rapport deel V

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

De transferperiode is alweer een tijdje afgelopen en de Eredivisie is weer in volle gang. Met verschillende nieuwe spelers in de gelederen strijden topclubs als Ajax, PSV en FC Twente om de titel. Niet alleen de topclubs hebben versterkingen binnengehaald, ook de andere ploegen hebben zich weten te versterken. Nu het op alle fronten weer begonnen is, is het tijd om de balans op te maken. Managers United bekijkt de inkomende en uitgaande transfers van alle eredivisieclubs, en beoordeelt de club daarop in de vorm van een rapportcijfer. Welke club deed de beste aankopen? Welke speler kan nu al als een miskoop worden bestempeld? Vandaag laten we ons licht schijnen over AZ Alkmaar, FC Utrecht en NAC Breda.

 

AZ Alkmaar
Na het wegvallen van suikeroom Dirk Scheringa leek het erop dat AZ weg zou vallen uit de (subtop van Nederland). Het geld om de grote spelers te behouden was er simpelweg niet en daarom vertrokken er een aantal sterkhouders. Toch wist Gertjan Verbeek een geweldige prestatie neer te zetten door de vierde plek te veroveren. Toch moest er nog verder bezuinigd worden. Een hels karwei voor de beleidsbepalers om een evenwichtige selectie samen te stellen, stond te wachten.

Doordat AZ jarenlang heeft geleefd dankzij het grote geld van Dirk Scheringa was er heel wat mogelijk in Alkmaar. Toen het faillissement kwam van de grote sponsor moest AZ gaan inkrimpen. Dit lukte eerder al aardig, maar ze zaten nog steeds met een aantal grootverdieners in hun maag. Het was dan ook geen verrassing dat Pellè, Schaars en Romero mochten vertrekken. Zij drukten te zwaar op de begroting en toen er een club voor deze spelers kwam, twijfelden niemand binnen de club over een verkoop. Deze drie spelers leverden samen bijna zes miljoen euro op. Geld dat hartstikke welkom is in Alkmaar. Behalve deze drie spelers vertrokken ook Moreno en Sigthorsson. Deze twee spelers hoefden dan weliswaar niet per sé te vertrekken, maar het geld dat binnen kwam (acht miljoen euro), was simpelweg niet te weigeren. Van Waterman, Ramon, Luirink, Van der Velden en Swerts liep het contract af en mochten transfervrij op zoek naar een nieuwe club.

In ruil voor deze spelers kwamen er maar een paar spelers terug. Boymans, Altidore en Beerens kwamen de gelederen van de Alkmaarders versterken. Stuk voor stuk zijn dit natuurlijk fantastische aanwinsten voor AZ en de scouting is dus weer fantastisch geweest. Elke speler heeft zijn eigen verhaal, maar één ding hebben ze gemeen: Ze kunnen AZ naar de volgende stap brengen. Boymans schitterde vorig seizoen nog bij VVV-Venlo. Hij maakte indruk met zijn doelpunten, die hij toch wel erg gemakkelijk maakte. Als hij dat bij een verdedigende ploeg als VVV kan, dan moet het zeker gaan lukken bij AZ. Altidore is een apart verhaal. Ooit stond hij als groot talent te boek, maar door verkeerde keuzes in zijn voetbalcarrière is daar nooit iets van terecht gekomen. Hij voelde dat hij nou de juiste keuze moest gaan maken en AZ lijkt de ideale oplossing voor de Amerikaan. Weinig druk en lekker voetballen is het motto. Als er iets is wat hij kan, dan is dat scoren wel. Tenminste dat is wat hij de afgelopen tijd wel bewezen. Ook Beerens geraakte op een zijspoor. Waar in de media Bas Dost, Geert-Arend Roorda en Filip Djuricic als slachtoffers van Ron Jans werden gezien, was Roy Beerens wel het grootste slachtoffer. Een geweldige technicus, maar Ron koos voor andere. De situatie van Roy was uitzichtloos, dus besloot AZ hem over te halen om naar Alkmaar te komen. Hier kon hij weer ouderwets gaan schitteren werd hem beloofd. Eigenlijk is deze stap dan ook niet meer dan logisch.

Ondanks dat AZ wederom afscheid heeft moeten nemen van een aantal sterkhouders lijkt de club er weinig op achteruit gegaan te zijn. De jonge jongens nemen moeiteloos de plek in van hun voorgangers en de aanwinsten zijn ook allemaal logisch en doordacht. AZ is het mooie voorbeeld van hoe het ook kan. Elk jaar wordt er weer afscheid genomen van goede spelers, maar telkens staan er nieuwe jongens op die het elftal leiden naar grote hoogtes. De beleidsbepalers van AZ verdienen een grote pluim doordat er weinig ingeleverd wordt op sportief gebied, maar financieel de club sprongen aan het maken is. Bravo!

Cijfer: 7,8

FC Utrecht
Met een onwijs sterke selectie werd het afgelopen seizoen met vertrouwen tegenmoet gezien in Utrecht. De spelers die er stonden, behoorden zeker tot de subtop van Nederland en een plaatsje in de play-offs moest dan ook zeker tot de doelstellingen behoren. Er zou misschien gestunt kunnen worden door rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal te behalen, maar al deze mooie woorden van het begin van het seizoen eindigdeaan het einde in de prullenmand. Een teleurstellende plek buiten de play-offs is wat er uiteindelijk bereikt werd. Tot overmaat van ramp vertrokken de grote spelers uit Utrecht en kwamen daar een aantal onbekende spelers voor terug. Kunnen ze nou wel verrassen?

Een volledige leegloop was er bij Utrecht afgelopen zomer. Niet de minste spelers vertrokken naar andere clubs. Ricky van Wolfswinkel zocht zijn heil bij Sporting Club de Portugal, Strootman, Sinouh en Mertens gingen naar PSV, Tim Cornelisse vertrok naar FC Twente, Vorm verliet Utrecht voor Swansea City, Silberbauer kon een contract tekenen bij Young Boys Bern en ook Maguire verliet de club, hij trok naar VVV. In totaal kwam er voor deze spelers bijna 20 miljoen binnen, maar dat er ingekocht moest worden stond als een paal boven water.

De spelers die de club eerst wilde halen, bleken allemaal te duur. De concurrentie was op de hoogte van de zak geld die Utrecht gevangen had. De prijzen werden flink opgeschroefd. Mede daardoor werd er naar andere (buitenlandse)opties gekeken. Gerndt, Martensson en Nilsson werden allen opgehaald uit Zweden. Voor een schamele zeven miljoen euro kwamen deze jonge Zweden de selectie versterken. Verder keerde André Krul terug van zijn uitleenperiode bij Sparta, kon Daan Bovenberg de verdediging kosteloos komen versterken en kreeg Utrecht op de valreep nog de beschikking over Rodney Sneijder (op huurbasis) en Rob van Dijk. Bob Scheepers werd nog opgehaald uit de Jupiler League, terwijl ook de onbekende Tagaki en Roberto Fernandez transfervrij de selectie komen versterken.

Al met al lijkt Utrecht een enorm verzwakte selectie te hebben. De spelers die gekomen zijn, zijn voor de meeste voetbalvolgers onbekende spelers en moeten het eerst maar eens waar gaan maken, terwijl de spelers die vertrokken zijn Utrecht naar het volgende niveau hadden kunnen brengen. Financieel is Utrecht er misschien op vooruit gegaan, maar sportief hebben ze een flinke achteruitgang weten te maken.

Cijfer: 6.0

NAC Breda
Jarenlang heeft NAC Breda op een te grote voet geleefd. Door middel van uitgerangeerde vedettes te halen, dachten ze dat ze daarmee wel successen konden gaan boeken. Niets bleek minder waar. De verwachte successen bleven uit en financieel kon NAC het niet meer bolwerken. Een seizoen dat bol stond van de financiële problemen en de sportieve wanprestaties later moet NAC opnieuw gaan bouwen aan een elftal. Kan dit NAC wel successen gaan boeken?

De bedoeling van bovengenoemde strategie mislukte echter volkomen, waardoor er afscheid genomen moest gaan worden van grootverdieners. Penders, Snoyl, Jenner, Leonardo, Amoah, Feher, Boussabon, Kolkka en Ibadelhay vertrokken allen uit Breda om zo financiële lucht te creëren.

Zonder deze spelers bleef er echter weinig over dat een aardig balletje kan trappen, daarom moest NAC Breda de transfermarkt op. Helaas voor hun hadden ze nog steeds weinig financiële middelen om echt slagvaardig te zijn. Jozefzoon en Bonevacia werden gehuurd van Ajax, Kolk kwam op huurbasis over uit Berlijn, het Griekse verhaal van Zonneveld stopte en kreeg een vervolg in Breda, Jordy Buijs kwam over van de Graafschap en uit de Jupiler League werd Botteghin opgehaald. Vrijwel allemaal jonge spelers waar nog genoeg rek in zit. Uiteindelijk kunnen de meeste van deze spelers ook een aardig bedrag opleveren.

Ondanks het vertrek van een aantal van de sterkhouders, lijkt NAC Breda er niet veel op achteruit gegaan te zijn. De spelers die vertrokken zijn brachten niet echt wat er van ze verwacht werd en de jongens die gekomen zijn, lijken niet veel minder. Financieel is NAC er erg op vooruit gegaan. De grote salarissen behoren definitief tot het verleden, wat een mooie opsteker is voor het geplaagde NAC. Als dit team zich kan doorontwikkelen, dan kan eindelijk de zon boven Breda weer gaan schijnen.

Cijfer: 7,3

Posted: 3 oktober 2011 om 16:00   /   by   /   comments (0)

Comments (0)

write a comment

Comment
Name E-mail Website