transfermarkt FM 11

MU: Op rapport deel IV

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

De transferperiode is alweer een tijdje afgelopen en de Eredivisie is weer in volle gang. Met verschillende nieuwe spelers in de gelederen strijden topclubs als Ajax, PSV en FC Twente om de titel. Niet alleen de topclubs hebben versterkingen binnengehaald, ook de andere ploegen hebben zich weten te versterken. Nu het op alle fronten weer begonnen is, is het tijd om de balans op te maken. Managers United bekijkt de inkomende en uitgaande transfers van alle eredivisieclubs, en beoordeelt de club daarop in de vorm van een rapportcijfer. Welke club deed de beste aankopen? Welke speler kan nu al als een miskoop worden bestempeld? Vandaag laten we ons licht schijnen over PSV Eindhoven, NEC Nijmegen en VVV-Venlo.

 

PSV Eindhoven
Nog niet zolang geleden droeg Eindhoven de titel voetbalhoofdstad van Nederland, aangezien er geen maat stond op het PSV van toen. Van zulke benamingen mag de club uit Eindhoven tegenwoordig alleen maar dromen, het gaat namelijk een stuk minder goed dan destijds. Het laatste kampioenschap stamt al uit 2008, dat was trouwens de laatste in een reeks van vier titels op rij. En nu (vier jaar later), zou dit seizoen het vierde op rij kunnen worden waarin PSV naast een Champions League-ticket grijpt. Dat laat PSV natuurlijk niet zomaar gebeuren, en dus werd er een flink aantal miljoenen in de club gestoken. Daarvan werden enkele serieuze versterkingen gehaald, die PSV voor het eerst sinds drie jaar de titel moeten bezorgen. Een enorme druk op de schouders dus, kunnen de nieuwkomers dit aan?

Om te beginnen was PSV op zoek naar een doelman. Op Andreas Isaksson was namelijk veel kritiek en ook PSV zelf had liever een betrouwbaardere goalie. Om die reden wordt Przemyslaw Tyton dit seizoen gehuurd van Roda JC, in het contract staat overigens ook een optie tot koop. Ook keeper Khalid Sinouh werd naar Eindhoven gehaald, hij komt transfervrij over van FC Utrecht en zal als derde keeper fungeren. De derde versterking in de defensieve linie heet Timothy Derijck. De Belg mocht voor zeven en een half ton weg bij ADO Den Haag, en dat bedrag had PSV er wel voor over. De 24-jarige centrale verdediger tekende voor vier jaar in Eindhoven, en moet de naar Stuttgart vertrokken Maza doen vergeten. En tot slot kwam Funso Ojo terug van VVV, waar hij het afgelopen seizoen op huurbasis speelde. Daar tegenover staat dat PSV dit seizoen maar liefst vijf spelers op huurbasis afstaat aan andere clubs; Jeroen Zoet (RKC), Jagos Vukovic (Roda JC), Stefan Nijland, Género Zeefuik (beiden NEC) en Otman Bakkal (Feyenoord). Jan Krompkamp werd, om de gedaantewisseling van het defensieve PSV-blok compleet te maken, verkocht aan Go Ahead Eagles.

Kevin Strootman werd gehaald als leider op het middenveld, de 21-jarige Nederlander tekent voor maar liefst vijf seizoenen. PSV had er vier en een half miljoen euro voor over om zich van zijn diensten te verzekeren. Voor Georginio Wijnaldum tastte de club nog dieper in de buidel, de eveneens 21-jarige Rotterdammer kostte PSV vijf miljoen euro. Hij bindt zich voor vier jaar aan PSV en zal samen met Strootman het middenveld bezetten. De duurste aankoop deze transferperiode is echter nog steeds niet genoemd; Dries Mertens. De kleine grote man werd voor acht en een half miljoen euro overgenomen van FC Utrecht, hem wacht de zware taak om Balázs Dzsudzsák op te volgen als spelmaker van PSV. En tot slot werd Tim Matavz voor zeven miljoen euro naar het Philips Stadion gehaald. Hij kwam over van Groningen omdat PSV, na het vertrek van drie spitsen (Berg, Reis en Koevermans) nog een killer in de zestien nodig had.

De conclusie is simpel; PSV heeft zich serieus versterkt. Van de club uit Eindhoven mag dit seizoen niks minder dan de titel verwacht worden, serieus meedoen om de titel is met dit spelersmateriaal bij wijze van spreken verplicht. Wel gaf PSV deze transferperiode liefst tien miljoen euro meer uit dan het binnen kreeg. ‘Maar als je kampioen wilt worden, moet je er ook wat voor over hebben’, zal het tegenargument van PSV zijn.

Cijfer: 8,5

NEC Nijmegen
Het seizoen 2010/2011 was voor NEC een grote teleurstelling. De Nijmegenaren eindigden in de grijze middenmoot, op de dertiende plaats. Nog zo’n kleurloos seizoen moet hoe dan ook voorkomen worden, al zal dat heel erg moeilijk worden. Bjorn Vleminckx, die vorig seizoen bijna de helft van alle NEC-doelpunten produceerde, vertrok namelijk naar Club Brugge. Als NEC dit seizoen mee wilt doen in het linkerrijtje zal het dus onder andere een vervanger moeten halen voor de Belgische spits, die vorig seizoen trouwens ook de topscorer van de Eredivisie werd. Ook op enkele andere posities moest de club zich versterken, mocht NEC dit seizoen een rol van betekenis willen spelen. Vandaag kijken we hoe het de club is afgegaan de afgelopen transferperiode.

Om te beginnen vertrok goalie Jasper Cillessen voor ruim drie miljoen euro naar Ajax. NEC besloot geen vervanger te halen, maar good old Gábor Babos een kans te geven. Wel werd Cees Paauwe gehaald als reservedoelman. Van de verdediging vertrokken centrale verdedigers Ramon Zomer (SC Heerenveen) en Mark Otten (Ferencváros), Cmovz (SC Veendam) en Conboy (Esbjerg) werden gehaald als zijn vervanger. Ook middenvelder Bas Sibum (Alemannia Aachen) vertrok, net als Lorenzo Davids (Augsburg). Om dat verlies te dekken werden drie nieuwe middenvelders aangetrokken. Koolwijk kwam over van Excelsior en Vadócz van Osasuna, tevens wordt Abdisalam Ibrahim gehuurd van Manchester City. Rechtermiddenvelder Nick van der Velden (AZ) kwam over om Thomas Chatelle te vervangen, die naar het Belgische Anderlecht vertrok. Verder vertrokken vleugelspelers Fejzullahu (Mjällby) en Alakmak (RKC) beiden op huurbasis. Zeefuik, Nijland (beiden gehuurd van PSV) en Platje (Volendam) zijn hun vervangers. Deze drie spelers kunnen ook uit de voeten op de spitspositie. Samen met de eveneens gekochte spits Marton Eppel (MTK Budapest) moeten zij dé held van vorig jaar, Bjorn Vleminckx, doen vergeten.

De conclusie is dat NEC redelijk goede zaken heeft gedaan. Vooral op financieel gebied, de club ontving voor Vleminckx, Cillessen en Zomer bij elkaar ruim zeven miljoen euro. Voor de vertrokken spelers haalde NEC voornamelijk jonge en talentvolle spelers terug, Nijland, Platje en Zeefuik bijvoorbeeld. Het heeft echter wel kwaliteit ingeleverd op sportief gebied. Sterkhouders Vleminckx en Cillessen verlieten de club, en hun vervangers zijn niet echt van een even hoog niveau als hun voorgangers. Ik dicht NEC opnieuw een plek in de middenmoot toe en dan hebben ze het (met het vertrek van de sterkhouders in het achterhoofd) goed gedaan.

Cijfer; 6.5

VVV-Venlo
VVV-Venlo speelde niet haar beste seizoen afgelopen competitie. De ploeg uit Venlo besloot om trainer Jan van Dijk de laan uit te sturen en Wil Boessen nam de honneurs waar maar de ploeg wist niet te imponeren. Degradatie werd nipt voorkomen door in de nacompetitie te winnen van FC Volendam en FC Zwolle. Na een lange zoektocht kwam VVV-Venlo uit bij Glen de Boeck, oud-trainer van Germinal Beerschot. Heeft VVV- Venlo dit jaar goed ingekocht zodat Glen de Boeck zich met zijn mannen rechtstreeks kan handhaven in de Eredivisie?

De club nam afscheid van veel huurlingen afgelopen zomer. Zo vertrokken Youssef El-Akchaoui, Funso Ojo, Balasz Tóth en Dario Vujicevic naar hun oude club om een plekje binnen de selectie af te dwingen. Daarnaast vertrok tweede doelman Kevin Begois naar FC Den Bosch, Frank van Kouwen naar FC Eindhoven, Achmed Ahahaoui naar FC Volendam en Roel Janssen en Rachid Ofrany vertrokken richting Sittard. Het was echter nog niet alles, clubtopscoorder Ruud Boymans vertrok naar AZ, een groot gemis voor de club.

VVV-Venlo pakte zich bij elkaar en ging op zoek naar versterkingen. Zo werden Wilko de Vogt, Barry Maguire, Marcel Meeuwis, Rogier Molhoek en Yannick Wildschut gratis opgehaald. Daarnaast kwam Andrea Mei op huurbasis over van het grote Internationale. Uche Nwofor, bekend van zijn goal tegen PSV, werd als vervanger van Boymans gehaald.

Kortom, VVV-Venlo heeft met Tóth, Vujicevic en Boymans, drie sterkhouders verloren. Echter werd het middenveld versterk met jongens als Meeuwis, Molhoek en Maguire. Ook de voorhoede is er niet slechter op geworden en de Nigerianen Nwofor en Musa krijgen de kans om Boymans te doen vergeten.

Cijfer: 6,9

Posted: 1 oktober 2011 om 12:50   /   by   /   comments (0)

Comments (0)

write a comment

Comment
Name E-mail Website