transfermarkt FM 11

MU: Op rapport deel III

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 De transferperiode is alweer een tijdje afgelopen en de Eredivisie is weer in volle gang. Met verschillende nieuwe spelers in de gelederen strijden topclubs als Ajax, PSV en FC Twente om de titel. Niet alleen de topclubs hebben versterkingen binnengehaald, ook de andere ploegen hebben zich weten te versterken. Nu het op alle fronten weer begonnen is, is het tijd om de balans op te maken. Managers United bekijkt de inkomende en uitgaande transfers van alle eredivisieclubs, en beoordeelt de club daarop in de vorm van een rapportcijfer. Welke club deed de beste aankopen? Welke speler kan nu al als een miskoop worden bestempeld? Vandaag laten we ons licht schijnen over FC Twente, Heracles Almelo en Roda JC.

 

 


FC Twente
Het seizoen 2010-2011 werd door FC Twente afgesloten met een dubbel gevoel. In twee spannende duels met Ajax wist men de bekerfinale te winnen, maar het kampioenschap te verspelen. Door het uitblinken van onder andere Ruiz zou het slechts een kwestie van tijd zijn voor de topspelers zouden vertrekken. Mede daarom moest op de markt gezocht gaan worden naar (mogelijke) vervangers.

Een aantal spelers dat vertrokken is bij FC Twente heeft weinig tot geen minuten gemaakt en kon daar ook niet op rekenen in de toekomst. Patrick Gerritsen kon het niveau van de Eredivisie niet aan en vertrekt daarom naar Go Ahead Eagles in de Jupiler League. Wilko de Vogt, vorig seizoen de derde doelman bij Twente, mocht transfervrij vertrekken richting VVV-Venlo. Vagif Javadov, de spits uit Azerbeidjan, werd een mooie toekomst toegedicht bij Twente, maar hij kon zijn potentie nooit waarmaken. Hij gaat spelen in de Russische Premjer Liga. De Zuid-Afrikaan Bernard Parker mocht vertrekken bij gebrek aan speelminuten, hij keert terug naar zijn thuisland om voor Kaizer Chiefs te gaan spelen. Alexander Bannink mag ervaring gaan opdoen bij FC Zwolle in de Jupiler League en Arnold Bruggink beëindigde zijn spelersloopbaan om verder te gaan als analyticus bij Eredivisie Live.

Voor slechts twéé spelers werd een transfersom ontvangen. Theo Janssen vertrok naar Ajax en leverde FC Twente een mooie som op van drie miljoen euro. Met het vertrek van sterspeler Bryan Ruiz verloor Twente een topspeler, maar werd het wel twaalf miljoen euro rijker. Ruiz gaat voor FC Fulham spelen, dat in de Premier League uitkomt.

Na het vertrek van deze spelers werd er besloten voor een aantal posities nieuwe spelers te halen. Niet overal moest een andere club uitkomst bieden. Ola John, Steven Berghuis en Nick Marsman mochten vanuit de eigen jeugd doorstromen naar het eerste elftal. De eerste twee kunnen rekenen op flink wat speelminuten, terwijl Marsman als derde doelman vooral voor de ervaring meegaat. Andrej Rendla en Dario Vujicevic keerden terug van hun uitleenperiode aan respectievelijk SC Heracles Almelo en VVV-Venlo. Tijdens het afgelopen seizoen werden de eerste twee aankopen al bekend gemaakt. Willem Janssen moet het vertrek van naamgenoot Theo proberen op te vangen. Hij komt transfervrij over van Roda JC. Daarnaast is Tim Cornelisse gehaald als stand-in voor Roberto Rosales, voor de rechtsbackpositie. De 33-jarige verdediger krijgt voorlopig echter de voorkeur van Co Adriaanse. Tim Cornelisse kwam transfervrij over van FC Utrecht. Als laatste versterking werd een speler uit Rotterdam gekocht. Leroy Fer kostte FC Twente ruim vijf miljoen euro. Na wekenlang touwtje trekken bleek, na het vertrek van Ruiz, genoeg geld beschikbaar en Feyenoord kon het vertrek van een van zijn sterkhouders niet tegenhouden.

Al met al heeft FC Twente sportief geen groot verlies geleden. Het vertrek van Ruiz werd opgevangen door het halen van Leroy Fer en Willem Janssen en met de nodige veranderingen in de tactiek, heeft Co Adriaanse een mooi jaar voor zich. Financieel gezien is het een mooi jaartje geweest voor FC Twente. Ruim vijftien miljoen euro ontving men aan transfersommen en slechts 1/3e werd daarvan weer gespendeerd.

Cijfer: 7.3

Heracles Almelo
Vorig seizoen kan worden gezien als een topseizoen voor Heracles Almelo. Na jaren van strijd tegen degradatie vond men in Almelo vorig jaar de aansluiting bij de subtop. Met de knappe achtste plek van vorig jaar, zijn de verwachtingen voor dit seizoen groot. Maar voor nog zo’n jaar moet er, net als bij andere clubs, versterkt worden.

Heracles verloor in de transferperiode zes spelers. Andrej Rendla speelde in het vorige seizoen op huurbasis bij de Heraclieden, maar hij keerde terug naar FC Twente. Erwin Nieuwboer is een jonge jongen die het profvoetbal verlaat voor de semi-profs. Hij vertrekt naar HSC Haaksbergen en is daar de derde oud-prof met een contract. Xander Houtkoop, een 22-jarige vleugelspeler, verlaat de Eredivisie voor een avontuur in de Jupiler League. Bij Go Ahead Eagles gaat hij proberen zich weer bij een Eredivisie club in de kijker te spelen. Peter Reekers verlaat eveneens de Eredivisie voor een avontuur op een niveau lager. Samen met Ellery Cairo verlaat hij Heracles Almelo voor AGOVV uit Apeldoorn. Het belangrijkste verlies leed men in Almelo met het transfervrije vertrek van Mark-Jan Fledderus. De middenvelder tekende een contract voor drie seizoenen bij Roda JC.

Ondanks het vertrek van zes spelers uit de A-selectie, besloot het bestuur slechts vier spelers aan te trekken, waarvan er slechts twee tot het eerste toetreden. Leon van Dijk is een verdediger die overkwam van het onder-19 elftal van FC Twente. Van Dijk zal vooral minuten gaan maken in het tweede elftal. Daryl van Mieghem, een 21-jarige spits uit Amsterdam, kwam over van AFC Amsterdam en zal in het tweede team moeten gaan bewijzen wat hij kan. Als directe versterking voor het eerste elftal kwamen Lerin Duarte en Luis Pedro over van respectievelijk Sparta Rotterdam en Go Ahead Eagles. Beide spelers zullen niet direct in de basis starten, maar zitten wel dicht tegen de basiself aan. Met de nodige inzet op de training kunnen zij rekenen op voldoende minuten in de Eredivisie. Al met al heeft Heracles op sportief gebied enig verlies geleden. Met het vertrek van sterkhouder Fledderus verloor men in Almelo een mogelijke plek in de play-offs. Op financieel gebied bevindt Heracles zich nog altijd op veilig gebied.

Cijfer: 6.2

Roda JC
De trots van het Zuiden, zo noemt Roda JC zich. De ploeg uit Kerkrade deed de naam vorig jaar eer aan en eindigde als zesde, maar greep naast Europees voetbal. Kerkrade verlangt weer naar Europa. De fans willen hun team dolgraag zien tegen AC Milan en Girondins de Bordeaux, zoals tien jaar geleden. Kunnen Harm van Veldhoven en zijn ‘nieuwe’ team de harten van de Zuid-Limburgers harder aan het kloppen krijgen?

Europees voetbal wordt een moeilijk verhaal voor Roda JC. Sterkhouders Janssen, Kah, de Fauw, Skoubo en Hadouir verlieten de club gratis. Daarnaast zag van Veldhoven ook nog de Poolse goalie Tyton op huurbasis naar PSV Eindhoven vertrekken. Bödör, Horsten, Meulens, van Eijk en Stankov vertrokken eveneens bij de club. Veel geld heeft de club echter niet ontvangen, omdat veel verbintenissen afliepen.

Er werd gezocht naar transfervrije spelers, en met succes. Mikołaj Lebedyński, Mitchell Donald, Bart Biemans, Leon Broekhof, Mark Jan Fledderus, Sanharib Malki en Martijn Monteyne kwamen gratis naar Limburg. Maar spectaculaire namen zijn het niet. Marokkaan Adil Ramzi gaf aan dat hij terug naar Nederland wilde en Roda JC besloot hem meteen te halen. Daarnaast zijn Paweł Kieszek en Jagoš Vuković nog op huurbasis gehaald.

Kortom, een roerige transferperiode voor Roda JC. Er zijn veel spelers vertrokken, maar er zijn er ook genoeg voor teruggekomen. Echter zal het nog een tijdje duren eer het team op volle toeren draait. Europees voetbal zal er niet inzitten.

Cijfer: 6,5

Posted: 26 september 2011 om 20:45   /   by   /   comments (0)

Comments (0)

write a comment

Comment
Name E-mail Website