Gidsen, Scouting, Spelersgidsen FM 13

Libor Kozák

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Een massa aan spieren zet zich in beweging richting de bal. Precies op tijd komt het leder in aanraking met het hoofd – veel kracht is er niet eens nodig, want met een simpele kopstoot weet hij precies waar hij de bal naartoe moet manoeuvreren. Imposant steekt hij echter boven de verdedigers uit en wanneer hij uit vreugde zijn shirt uittrekt, is het duidelijk: iedereen mag zijn jonge, krachtige torso aanschouwen. Voor FM’ers zou hij zomaar de nieuwe Martin Palermo kunnen zijn. Zijn naam? Libor Kozák

Kozák mag zich nog een kind van de jaren ’80 noemen, al heeft hij deze nooit bewust meegemaakt. Op 30 mei 1989 kwam hij namelijk ter wereld in het Tsjechische stadje Opava, gelegen in het oosten van het land. Hier groeide hij op en kwam hij voor het eerst in aanraking met het spelletje dat de Tsjechen Fotbal noemen. Dat de jonge Libor talent had, bleef niet onopgemerkt. Al in 2001, op twaalfjarige leeftijd, kwam hij onder de hoede van de trainers van het plaatselijke SFC Opava. Dit elftal schipperde aan het begin van dit millennium telkens tussen de eerste en tweede divisie, maar momenteel wordt er al enkele seizoenen op rij op het tweede nationale niveau gespeeld.

Zes jaar later werd Kozák gepromoveerd naar het eerste elftal. Hij werd jarenlang gezien als een groot talent en werd het tijd dat hij zijn belofte waar ging te maken. In razend tempo ontwikkelde hij zich tot een begenadigd spits in de tweede divisie, met als hoogtepunt een hattrick in oktober 2007. Hoewel het tweede voetbalniveau van Tsjechië nou niet direct een veelzeggende competitie is, wisten andere Europese clubs hem toch te vinden. Of dit te danken is geweest aan goed scoutingswerk of aan een handige makelaar, blijft de vraag. Desalniettemin mocht hij in januari 2008 in Portsmouth laten zien wat hij in huis had. Deze proefperiode eindigde echter niet in een langer verblijf op het Engelse land. Kozák maakte het seizoen af bij Opava, waarna hij plotseling naar een andere Europese club vertrok: Lazio Roma.

Met een prijskaartje van 1,2 miljoen euro om zijn nek, werd er in de Italiaanse hoofdstad natuurlijk iets van hem verwacht. Gelukkig voor hem werd hij niet gelijk voor de leeuwen geworpen. Nadat hij een aantal maanden had kunnen acclimatiseren, maakte Kozák op 2 mei zijn debuut als invaller. Op dat moment was hij een kleine maand verwijderd van zijn twintigste verjaardag. Dit seizoen kwam hij echter niet tot scoren, waarop Lazio besloot hem te verhuren aan Serie B-club Brescia. Ook hier wist hij in dertig wedstrijden slechts vier keer het doel te vinden. Geen indrukwekkende gemiddelden dus, maar wat men bij Roma belangrijker vond, was dat hij wedstrijdritme op kon doen bij een andere club.

Na zijn verhuurperiode kwam Kozak terug bij Lazio, alwaar hij steeds vaker werd opgesteld, of als invaller het veld mocht betreden. Tot op heden mocht hij 44 wedstrijden in de hoofdmacht van Lazio Roma op zijn CV schrijven. Hierin kwam hij tot tien treffers.

Hoewel de spits regelmatig zijn opwachting maakt in de Serie A, is hij nog lang geen vaste waarde in het nationale elftal van Tsjechië. Dit is geen schande, want in de voorhoede beschikt bondscoach Michal Bílek over namen als Milan Baros en Tomás Necid. Op 14 november 2012 mocht Libor Kozák voor het eerst even ruiken aan de nationale trots. Tegen buurland Slowakije maakte hij zijn debuut voor zijn vaderland en tot op de dag van vandaag is dit zijn eerste en laatste interland. Wanneer Baros echter afzwaait als spits, is de kans groot dat er een plekje vrij komt voor de jonge aanvaller van Lazio.

Gegevens
Naam: Libor Kozák
Nationaliteit: Tsjechische
Geboortedatum: 30 mei 1989
Geboorteplaats: Opava
Positie: Aanvaller (centraal)
Lengte: 1,93 meter
Gewicht: 81 kilogram
Huidige club: Lazio Roma
Vorige clubs: SFC Opava, Brescia (huur)
Interlands: 1 (0)

In Football Manager
In FM2013 is Libor Kozák een jonge, getalenteerde spits van Lazio Roma. Hij blinkt niet uit in verfijnde techniek en erg beweeglijk is hij niet. Toch heeft hij de kwaliteiten om een echte targetman te worden, die door de lucht wordt aangespeeld. Wanneer hem de ballen hoog worden aangeleverd, is hij volledig in zijn element. Met veel (sprong)kracht, inzet en concentratie is hij menig verdediger te slim of te sterk af. Kozák wordt gezien als een redelijk professionele persoonlijkheid, die in zijn omgang met de pers vrij uitgesproken is. Wanneer hij echter geen reden heeft om de pers op te zoeken, zal hij dit niet doen. Met een beetje menselijke warmte en waardering vanuit de club zal hij een trouwe speler zijn.

Wil je deze speler naar je club halen, dan kun je kiezen uit verschillende opties. Momenteel staat hij tot 2015 onder contract, met een weeksalaris van €10.500,-. Om dit af te kopen, zal er een bedrag tussen de 7,5 en 10 miljoen euro neergelegd moeten worden. Een tweede optie is huren: Lazio Roma is zeer geïnteresseerd om hun jonge spits te verhuren, want met Zárate en Klose heeft de club al twee aanvallers van hoog niveau. De derde en laatste optie is wachten tot zijn contract afloopt. Vaak zal Lazio zijn contract niet verlengen, maar je loopt natuurlijk het risico dat andere clubs vroegtijdig met Kozák aan de haal gaan. Qua contracteisen is het geen vervelende speler: een salaris van ongeveer €15.000,- per week is voor hem voldoende om te beginnen.

Kozák aan het begin van het spel.


Kozák in maart 2019. Let op: hier heeft hij het laatste anderhalf jaar op de bank vertoeft, wat zijn statistieken niet ten goede is gekomen.

Dit artikel werd geschreven door forumlid Titan met behulp van de originele database (13.0.0) en zonder databankwijzigingen.

Libor Kozák, 5.0 out of 5 based on 1 rating Posted: 6 februari 2013 om 16:17   /   by   /   comments (0)

Comments (0)

write a comment

Comment
Name E-mail Website