Gidsen, Scouting, Spelersgidsen FM 13

Bernard Malanda

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pas achttien jaar, maar niet meer weg te denken uit de basisploeg van Zulte Waregem, de grote verrassing in de Belgische Pro League dit jaar. Na Vincent Kompany, Vadis Odjidja en Dedryck Boyata, lijkt er met Bernard Malanda opnieuw een groot voetbaltalent uit Brussel te zijn opgestaan.

Bernard Malanda-Adje, ook wel Junior Malanda genoemd, wordt op 28 augustus 1994 geboren in de Belgische hoofdstad. Op zesjarige leeftijd begint deze breedgeschouderde jongen in clubverband te voetballen bij VK Sint-Agatha-Berchem. Via FC Ganshoren, RSCUP Dieleghem Jette en FC Brussels komt hij in mei 2005 terecht bij de jeugdwerking van RSC Anderlecht. Na twee jaar in deze gerenommeerde opleiding kiest hij echter voor het avontuur en vertrekt naar het Franse Lille OSC. Ook de Belgische bond ziet in die jaren het talent in de sterke verdediger, want vanaf 2009 doorloopt hij alle jeugdploegen van de federatie. Bij de Franse subtopper zou hij echter nooit debuteren in het eerste elftal. Wel speelde hij vorig jaar vijftien wedstrijden in het tweede.

Bron: Wikimedia Commons.

Aan het begin van dit seizoen besluit Malanda terug te keren naar België. Voor een transfersom van 150.000 euro verkast Junior naar Zulte Waregem, waar hij van trainer Francky Dury direct de kans krijgt om zich te bewijzen in het eerste elftal. Hoewel hij gehaald werd als verdediger, weet de jonge Belg snel een basisplaats te veroveren als verdedigende middenvelder. Als breker en rustpunt voor de verdediging speelt hij dit jaar bijna alle wedstrijden en heeft zodoende een groot aandeel in de verrassend goede prestaties van Zulte Waregem.

Deze snelle opmars blijft ook in binnen- en buitenland niet onopgemerkt. Verschillende clubs volgen zijn verrichtingen en tijdens de winterstop leek de Engelse middenmoter Fulham zijn volgende carrièrestap te worden. De deal ketste echter af toen de Engelsen vernamen dat Zulte liefst zes miljoen euro vraagt voor zijn groeibriljant. Toch zal deze zomer de interesse opnieuw aanwakkeren. De prestaties van de huidige ‘internationale-Belgen’ zal hierbij zeker in zijn voordeel spelen.

In Football Manager
Naam: Bernard Malanda
Bijnaam: Junior
Nationaliteit: Belg
Positie: VM/V(RC) VV (R)
Lengte: 183 cm
Gewicht: 89 kg
Huidige club: Zulte Waregem
Vorige club(s): Lille OSC
Geboortedatum: 28/8/1994
Leeftijd: 17
Geboorteplaats: Brussel
Interlands: 0

Ook in Football Manager is Bernard Malanda een groot talent. Wat meteen opvalt bij het bekijken van zijn profiel zijn de fysieke kwaliteiten. Vooral zijn beoordeling voor kracht springt er bovenuit. Van de technische eigenschappen vallen de verdedigende vooral op. Zo scoort hij goed op tackelen, mandekking en koppen. Ook heeft Malanda goede beoordelingen voor balaanname en passing, zodat hij ook voetballend wat kan bijdragen.

Mentaal is Bernard een degelijke speler en gezien zijn jonge leeftijd is er zeker nog ruimte voor progressie. Hoewel hij nog niet lang bij de West-Vlaamse ploeg onder contract staat, is hij wel geïnteresseerd in een overgang naar een grotere club. Voor een bedrag van rond de vier miljoen euro kun je een multifunctionele speler contracteren, die met de juiste training heel bruikbaar zal zijn voor elke Europese subtopper.

Bernard Malanda aan het begin van een game.

 

Bernard Malanda op de top van zijn kunnen.

 

Posted: 27 maart 2013 om 19:41   /   by   /   comments (0)

Comments (0)

write a comment

Comment
Name E-mail Website