Gidsen, Scouting, Spelersgidsen FM 13

Alen Halilović

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Een van de meest begeerde talenten uit voormalig Joegoslavië is Alen Halilović. De kleine blonde Kroaat was dit jaar, op zijn zestiende, al een grote naam in het elftal van Dinamo Zagreb. De ogen van de hele natie zijn op hem gericht, in de hoop dat hij ooit een dragende kracht in het Kroatische voetbal zal worden.

Alen Halilović zag het levenslicht op 18 juni 1996 als zoon van voormalig Bosnisch international Sejad Halilović, die hem jaren onder zijn hoede had bij de jeugdreeksen van Dinamo Zagreb, de club waar het voor hem allemaal begon. Het was echter al snel duidelijk wat voor een raspaard Halilović was. Hij speelde altijd een paar reeksen hoger dan zijn leeftijdsgenoten, wat ervoor zorgde dat hij constant tot het maximum gedreven werd qua tegenstand. Kroatië was echter snel op de hoogte van zijn talent, want in 2010 maakte hij zijn debuut voor de nationale jeugdreeksen op zijn dertiende (!). Als echt jeugdproduct is hij ook immens populair bij de fans van Dinamo Zagreb, die in hem hun goudhaantje zien die de club naar successen kan leiden en later met een enorm transferbedrag de club ook financieel kan helpen.

Het debuut van Alen Halilović tegen Hajduk Split.

Voor de jonge Kroaat raakte alles in een stroomversnelling toen hij in juni 2012, daags na zijn zestiende verjaardag, een profcontract voorgeschoteld kreeg. Amper drie maanden later maakte hij zijn debuut in de wedstrijd tegen aartsrivaal Hajduk Split. Hierdoor werd hij de jongste speler ooit in de geschiedenis van Dinamo Zagreb. Hij werd meer en meer gebruikt in het elftal van coach Jurcic, die zijn talent onmiddellijk optimaal wist te benutten. Naast de jongste speler van zijn club, werd hij een paar weken later ook de jongste doelpuntenmaker, toen hij tijdens een invalbeurt tegen het illustere Slaven Belupo trefzeker was.

Het ging Halilović goed voor de wind en dat werd dan ook beloond met een selectie voor de wedstrijd tegen PSG, in de blessuretijd mocht hij invallen, waardoor hij nog maar eens een clubrecord in de wacht sleepte. In het seizoen 2012/2013 zal Halilović zijn opwachting maken in maar liefst twintig officiële wedstrijden, waarin hij tweemaal het doel wist te vinden. Dit alles was geen verloren inzet, want in mei 2013 werd Alen voor de eerste keer opgeroepen voor het Kroatische nationale elftal, hij zal zijn land vertegenwoordigen in de kwalificatiewedstrijd tegen Schotland. Als je dit kan verwezenlijken op een leeftijd van zestien jaar, ben je een ruwe diamant die nog tot veel in staat is.

Naam: Alen Halilović
Nationaliteit: Kroaat/Bosniër
Positie: AM(RC)/M(RC)
Lengte: 170 cm
Gewicht: 62 kg
Huidige club: Dinamo Zagreb
Vorige club(s): /
Geboortedatum: 18/6/1996
Leeftijd: 16
Geboorteplaats: Dubrovnik
Interlands: 0

In Football Manager
Vooral in aanvallende acties komen de capaciteiten van de jonge middenvelder tot zijn recht. Halilović heeft een techniek om u tegen te zeggen. Door zijn gestalte en wendbaarheid kan hij verschillende bonkige verdedigers sterretjes laten zien. Zijn flair is ongezien voor iemand van zijn leeftijd. Mentaal is het voor de rest nog niet wat het moet zijn, maar bij een speler van zestien jaar is er nog genoeg ruimte voor vordering. Ook fysiek kan het er alleen maar op vooruit gaan, maar bij deze speler is er nog genoeg tijd om dit in orde te krijgen.

Halilović is een potentiële wereldtopper die, mits juiste trainingen, kan uitgroeien tot de beste ter wereld op zijn positie. Hij heeft aan het begin van het spel een contract voor drie seizoenen, maar dat zul je zo snel mogelijk moeten verlengen om de hongerige topclubs van je af te houden. Deze jongen kan later voor Dinamo Zagreb een echte goudmijn worden, zowel qua prestaties als transfersom. Zowel in Football Manager als in het echte leven zal Alen Halilović nog hoge toppen scheren.

Alen Halilović in 2012

Alen Halilović in 2019

Alen Halilović, 5.0 out of 5 based on 2 ratings Posted: 27 mei 2013 om 17:41   /   by   /   comments (1)

Comments (1)

write a comment

Comment
Name E-mail Website

 
  • 3 juni 2013 om 02:00 Nick

    Ik had hem bij Feyenoord, maar was meer geblesseerd dan fit helaas

    Reply