MU Nieuws, Nieuws, Novelle van de Week FM 15, Novellen

Milaan kleurt blauw

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

avatar nvdw“King Leonidas: You bring the crowns and heads of conquered kings to my city steps. You insult my queen. You threaten my people with slavery and death! Oh, I’ve chosen my words carefully, Persian. Perhaps you should have done the same!

Messenger: This is blasphemy! This is madness!

King Leonidas: Madness…? THIS IS SPARTA! (IMDB, 2006)”

De fameuze quote uit de film 300 zal bij vele liefhebbers op het netvlies geschreven staan. De link met FC Sparta Bremerhaven is alleen gelegd vanwege de naam, maar nu we een aantal jaren verder zijn doet elk seizoen mij denken aan de bovenstaande quote. Na de woorden van Leonidas trapt hij de boodschapper de put in en legt hem zo het zwijgen op. Dat is wat Maartenn/Bakkes12 met FC Sparta Bremerhaven jaar in jaar uit heeft bewezen. Laat mij je meenemen in zijn succesverhaal.

Eind januari van dit kalenderjaar kwam Maartenn/Bakkes12 op de proppen met deze LLM (Lower League Management). De novellist kwam uit bij FC Sparta Bremerhaven. Een amateurclub dat op dat moment uitkwam in de Oberliga (vijfde niveau van Duitsland). Al snel werd duidelijk dat Maarten/Bakkes12 geen gras over zijn novelle wilde laten groeien. In een rap tempo werden de resultaten gepubliceerd en die logen er niet om. Meteen in het eerste seizoen werd er beslag gelegd op het kampioenschap. Hetgeen betekende dat FC Sparta Bremerhaven in een soort ‘kampioenschappoule’ terecht kwam. Hoe geweldig het ook was om meteen in het eerste seizoen kampioen te worden, hoe moeilijk het is om je dan nog op te laden voor drie zware potjes. Echter was het FC Sparta Bremerhaven die hier het beste mee om wist te gaan. Met name de twee eerste duels waren een waar spektakel (0-0, winst na strafschoppen en 6-5 winst in de allerlaatste minuut). Ook het derde duel werd gewonnen waardoor promotie naar de Bremen-Liga een feit was.

Ook de Bremen-Liga bleek al snel te klein voor het geweld van FC Sparta Bremerhaven. Na twee seizoenen was er door het kampioenschap opnieuw feest in Bremerhaven. Precies een jaar later moest de gemeente wederom een groot feest bouwen. De Regionalliga Nord was niet het eindstation van dit ontketende FC Sparta Bremerhaven. Positief nieuws bleef opgevolgd met ander positief nieuws. Door de promotie naar de 3. Liga was de status als profclub niet meer tegen te houden. Steeds meer spelers wilden ‘Spartanen’ worden, maar daar was wel geld voor nodig. Geld waarvan het bestuur vond dat het maar eens in een nieuw stadion moest worden besteed. En daar was Maartenn/Bakkes12, zacht gezegd, niet zo content mee. Nu moest hij helaas gaan hopen op, ik citeer, “transfervrije nerds”.

Echter ook daarmee was de snelle opmars van FC Sparta Bremerhaven niet tegen te houden. Na een uiterst knappe 9de plaats in het debuutjaar in de 3. Liga, was het dat jaar daarop ‘gewoon’ alweer raak. Opnieuw kampioen, één punt verschil met Cottbus was voldoende. Vervolgens was alleen nog de 2. Bundesliga wat FC Sparta Bremerhaven weerhield van het uitkomen in de Bundesliga. Met veel Nederlandse invloeden werd vol vertrouwen het seizoen 2020/21 ingegaan. Dat vertrouwen werd eerst nog even geschaad, maar al snel bleek dat FC Sparta Bremerhaven klaar was voor de Bundesliga. Met een geweldige wederopstanding in de tweede seizoenshelft werd het team van Maartenn/Bakkes12 knap derde. Na een tweeluik met Hertha BSC (die beide werden gewonnen) was het dan zover. In 2021/22 zou FC Sparta Bremerhaven uitkomen in de hoogste divisie van Duitsland! De financiële sores van de afgelopen jaren werd in een klap teniet gedaan.

Vier geweldige seizoenen werden vervolgens meegemaakt in Bremerhaven. In het eerste seizoen meteen al Europees voetbal en het winnen van de DFB-Pokal. Vervolgens drie keer op rij kampioen, drie keer de DFB-Supercup, nog een keer de DFB-Pokal en, jawel, twee keer achter elkaar de Champions League. Het staat in het prijzenkastje bij FC Sparta Bremerhaven. Er kwam nog een ‘prijsje’ bij, de Europese Supercup. Het was tevens de laatste wedstrijd van Maartenn/Bakkes12 bij zijn geliefde FC Sparta Bremerhaven. De motivatie was weggevloeid en het was tijd voor een nieuwe uitdaging. Een uitdaging die de novellist vond bij Inter Milan. Deze club was redelijk in verval geraakt en hij hoopt Milaan weer blauw te kleuren. Lukt het hem? Je kunt het lezen in de Novelle van de Week: ‘Milaan kleurt blauw’ van Bakkes12.

Posted: 30 augustus 2015 om 19:26   /   by   /   comments (0)

Comments (0)

write a comment

Comment
Name E-mail Website